Hjælp til selvhjælp

7 gode råd hvis du bliver offer for en forbrydelse eller ulykke

Hvad kan du selv gøre for at komme videre efter en voldsom oplevelse, f.eks. et overfald, voldtægt, partnervold eller ulykker? Hvis du selv er offer – eller hvis du er vidne og pårørende og føler dig påvirket efter den voldsomme begivenhed.

1.Det første, du skal gøre, er selv at komme i sikkerhed. Tilkald hjælp fra forbipasserende, naboer og politiet. Ved overfald eller voldtægt kontakt også nærmeste skadestue, bliv undersøgt og få behandling. Bed om dokumentation med diagnose og behandling til evt. brug for sagens videre forløb.

2.Kontakt evt. din nærmeste familie, veninde, kollega eller en anden person, som du har tillid til. Bed dem hjælpe dig og være sammen med dig et trygt sted, f.eks. i dit hjem. Husk at du ikke må sove de første 6 timer efter hændelsen. Det vigtigste er, at du får omsorg, tryghed og ro.

  1. Vær opmærksom på psykiske eftervirkninger, f.eks. krise og traumereaktioner umiddelbart efter hændelsen. Søg evt. rådgivning og få hjælp udefra.
  2. Fortæl om hændelsen, hvis du magter det. Nogle mennesker har brug for at tale om hændelsen, andre har behov for omsorg og ro.
  3. I de kommende dage bliver du måske mere klar til at tale om, hvad du oplevede. Ofte har du brug for at fortælle om hændelsen mange gange og med mange detaljer. Nogle mennesker har især i de første dage svært ved at huske, hvad der skete. Mange detaljer er væk men vil som regel dukke op senere.
  4. Du vil måske også opleve forskellige krisesymptomer i tiden efter. F.eks. forvirring, glemsomhed, gråd, tristhed, irritation, frygt, angst, vrede og manglende koncentration. Det er helt normale reaktioner på en voldsom hændelse. For de fleste svinder symptomerne efter et stykke tid.

7.Forsøg at få struktur på din hverdag. Gør de ting du plejer. For mange hjælper fysisk aktiviteter, f.eks. gå en tur, løbe, cykle eller dyrke en sport du plejer. Oplever du angst og panik kan du bruge vejrtrækningsøvelser (træk vejret dybt og langsomt) Vælg i øvrigt aktiviteter, som du normalt er glad for og tænk på at finde små ”øer” af glæde i din hverdag.

De fleste kommer igennem krisen og finder tilbage til den normale hverdag uden professionel psykologbistand. Du lærer med tiden at acceptere det du har oplevet. Den voldsomme begivenhed kan jo ikke slettes men bliver en del af din bagage. Men det kan tage mange dage, uger eller måneder, før oplevelsen er blegnet. Hændelsen kan med tiden blive en form for psykologisk vækst i form af ny forståelse og nye kompetencer.

 Har du som offer, vidne eller pårørende behov for støtte og rådgivning efter kriminalitet eller ulykke kan du hele døgnet ringe til os på telefon ‪21209170 eller finde din lokale Offerrådgivning på www.offerraadgivning.dk

Al hjælp er gratis og vi har tavshedspligt. Alle vores rådgivere er professionelt uddannede og har erfaring med at rådgive mennesker i krise.